FaceBook063/8-603-564, 064/326-34-76
office@copywritingtim.com

Copywriting u Srbiji

ja-sam-copywriter

Copywriting u Srbiji

Hm, šta je to?

Copywriting je važan deo IT mašinerije. Tekst koji čitate na internetu, bilo da su u pitanju sajtovi, društvene strane, aplikacije ili druge platforme neko je to morao da napiše. To rade copywriteri. Odnosno, trebalo bi da rade.

Takodje, slogani, reklame, brošure, prodajna pisma i druge marketing forme deo su ove priče.  Iako u razvijenom svetu ovo zanimanje ima dugu tradiciju i vrlo je cenjeno, u Srbiji ono je ušlo na mala vrata i još uvek se bori za svoju poziciju.

Ako u Srbiji pokušate običnom čoveku da objasnite šta je copywriting i čim se vi to bavite, prvo će vas gledati belo, zatim zbunjeno a onda ćete im postati dosadni i vaš posao će svrstati u kategoriju „mlaćenja prazne slame“. Naravo, nije običan čovek kriv što ne zna šta je copywriting, niste krivi ni vi, koji se tim poslom s puno entuzijazma bavite, kriv je tamo neko, poremećen društeni sistem gde svi rade sve i svašta i misle da to tako treba. No, to je duga priča kojom se ovde nećemo baviti. 

Copywriting je veština pisanja o najrazličitijim temama na razne načine

Dakle, u nedostatku srpske reči za ovo zanimanje, koje u bukvalnom prevodu znači “pisanje teksta“ možemo reći da je copywriting veština (marketinškog) pisanja. Od copywritera se očekuje ne samo da lepo i pravilno piše, to se podrazumeva, nego da poseduje široko znanje iz najrazličitijih oblasti koje mora uklapati u odredjene forme po potrebi.

Potrebno je dakle poznavati zakonitosti i pravila savremnog marketinga, SEO optimizacije i menadžmenta. Sve to vam je nužno da bi pisali dobre PR tekstove, saopštenja za javnost, kataloge, brošure, sve vrste štampanih oglasa i promotivnih materijala, web prezentacije i online kampanje. No ovo je već previše objašnjenja sa upotrebom previše stručnih izraza, tako da slobodno možete sagovorniku reći - pišem reklame. To će već nekako razumeti.

copywriter-reklameMožete reći i da ste internet novinar koji radi u marketingu. Svi znaju da novinari pišu, i uglavnom svi znaju šta je internet, ali iako su ova dva zanimanja, copywriting i internet novinarstvo dosta slični imaju i dosta različitosti.

Internet novinari se bave tekstom kao i u štampanim medijima ali sa odedjenim uskladjivanjima kada su u pitanju internet prezentacije.  Obično se bave vestima i razmenom informacijama na način koji je prilagodjen internet korisnicima ali bez previše naglaska na marketing i promociju.

S druge stane, copywriteri takodje pišu na internetu ali se njihov posao vezuje za privlačenje pažnje potencijalnih kupaca i klijenata primenom marketinških alata i formi.

Dakle, njihov posao nije samo razmena informacija i senzacionalizam koji krasi današnje novinarstvo, nego pronalaženje puta do klijenata, i podstrek na akciju koja treba da rezultira kupovinom proizvoda ili korišćenjem usluga.  

 Copywriting – piši onako da te svi razumeju

Takodje, uvek možete reći da pišete tekstove za web sajtove. Ali tu može doći do male zabune, jer možete navesti sagovornika da pomisli da se bavite izradom sajtova, što naravno nije u domenu vašeg posla. Iako u Srbiji ima firmi koje se bave izradom sajtova koje nude i copywriting usluge, još uvek je više onih koji će klijentu reći da doneste tekst koji će umetnuti u izradjen sajt. 

Takav klijent onda kreće u potragu za nekim ko bi mogao da mu napiše nekoliko tekstova. Nakon bezuspešnih pokušaja to najčešće uradi sam. U tom traganju može se desiti da pronadje i šta znači copywriting pisanje i angažuje profesionalnog copywritera za taj deo posla.

U pokušaju da što kraće objasnite čime se bavite, uopšte ne pomišljajte da kažete da se bavite i SEO copywrtingom, to ostavite za kolege i saradnike iz branše.

Možda možete napomenuti da pišete takve tekstove koji mogu pomoći da sajt izbije na prvu stranu Googla. To će već razumeti. Ali obavezno napomenite da je to prilično težak posao, jer izbiti na prvu stranu Googla u kokurenciji koja se meri stotinama sličnih sajtova nije nimalo bezazlen poduhvat i na rezultate se može dugo čekati, i to uz primenu svih drugih tehnika SEO optimizacije.

 seo-copywriter-srbija

 Kod Copywritinga ne radi se samo o pisanju, nego o pronalaženju reči koje će nekoj ideji ili projektu udahnuti život

Ako želite i ako se time bavite, možete reći da pišete blogove za firme. Ali ako kažete da je to “content writing” za koga se svi SEO stručnjaci slažu da je najbolji put ka optimizaciji već ste prilično zbunili sagovornika, tako da ovo možete napomenuti samo u slučaju da se suprotna strana razume u ovaj deo internet priče. U tom slučaju možete naglasiti i da se bavite istraživanjem i pronalaženjem ključnih reči i izraza radi poboljšanja rejtinga sajta tj. Ad Words reklamnim kampanjama.

I kao što kaže jedna koleginica - ja sam copywriter i ne, ne radim u kopirnici.

Dakle, ako se bavite ovim poslom morate biti strpljivi, pisati i čekati da ovo zanimanje i kod nas dobije mesto koje zaslužuje. Ako je verovati internet analitičarima to vreme već kuca na internet vrata Srbije. Budite spremni da vaše copywriting veštine zablistaju