FaceBook063/8-603-564, 064/326-34-76
office@copywritingtim.com

3 načina da SEO-m ubijete copywriting iliti preoptimizacija

Da li je i kako uopšte moguće da SEO (optimizacija sadržaja za pretraživač, čitaj Google) uništi tekstualni sadržaj na web sajtu?
postsite2 1
Prvi i instinktivni odgovor na ovo pitanje bio bi „ne, nema šanse da SEO može ikako naškoditi sadržaju“.
Ali, nakon kraćeg razmišljanja, na pamet mi padaju barem 3 slučaja gde je tekst potpuno ustuknuo pred prenaglašenim SEO-m. I takvi primeri se nažalost često mogu sresti na internetu.

Evo zbog čega do toga najčešće dolazi:          

 Sadržaj je pisao neiskusan (nedovoljno informisan) copywriter. Dobio je instrukcije od svog klijenta da napiše članak od oko 500 reči u kojem će se ključna reč ponoviti najmanje 30 puta...i to će bukvalno i odraditi. I onda imamo sadržaj prenatrpan ključnim frazama, koje kao da su samo nabrajane i odvajane zarezima. A nedostaje ono glavno, obraćanje pažnje na stvarne potrebe krajnjeg korisnika – user friendly ni u najavi.

BONUS: pravilo od 500 reči prava je zabluda koja opstaje godinama. Bolje je i za pretraživač i za posetioca imati kvalitetan tekstualni sadržaj, koji na zanimljiv način pruža korisne informacije, pa neka stane i u 250 reči, nego silom poštovati ustaljeni mit da Google „voli“ 500+ tekstove.

 Sadržaj je pisan isključivo za pretraživač i fokusiran je na jednu ključnu reč ili frazu. Najčešće ih pišu sami vlasnici sajtova, polazeći od činjenice da te stvari ionako niko i ne čita i da služe samo za popravljanje pozicije na pretraživaču. Karakteristika ovih tekstova je i obilje stilskih i gramatičkih grešaka. Nema ničega korisnog za posetioca i to će ga odmah navesti da brže bolje napusti sajt i potraži potrebne informacije na drugom. U prevodu, zbogom konverzije.

 Preterana upotreba boldiranja (i ostalih načina isticanja, poput hiperlinkovanja) ključnih reči i fraza. Takvo nasilno naglašavanje čini tekstualni sadržaj izuzetno teškim za čitanje i tera čitaoca sa sajta umesto da ga namami da ostane što duže.

Zaključak koji bi se mogao izvesti je da pametan SEO ne uništava dobar sadržaj. Naprotiv, jača ga i doprinosi njegovom kvalitetu.

A šta je SMART SEO copywriting?

To je copywriting u koji se vešto i suptilno utka SEO, a ne obrnuto. SEO copywriting je pisanje za potrebe krajnjeg korisnika, uz poštovanje pravila optimizacije. To znači pružiti posetiocu sve potrebne informacije na primamljiv način i time ga što duže zadržati na stranici i na kraju navesti na kupovinu.