FaceBook063/8-603-564, 064/326-34-76
office@copywritingtim.com

Zašto je svakom web sajtu potreban Favicon i kako da ga postavite?

Favicon su male slike veličine 16x16 piksela (retko mogu biti 32x32 px) koje služe za vizuelnu identifikaciju brenda i nalaze se na levoj strani URL adrese. 

Ime je izvedeno iz koncepta koji je prvi uveo Microsoftov Internet Explorer. Favicon je skraćenica za „favorit“ i „icon“ (omiljena oznaka, ikona) i pojavljuje se na bookmark traci pretraživača, poznatoj i pod imenom favorite bar.
FAVICON1

Na slici se vidi veliki broj otvorenih web strana na pretraživaču, a svaka je predstavljena favicon-om. Kako se imena ili adrese web sajtova ne mogu videti, jedini način njihove identifikacije je upravo favicon.Favicon će se takođe pojavljivati ako „bukmarkujete“ web stranicu na pretraživaču, kako na Google Chrome tako i na bilo kom drugom.

Favicon ispunjava nekoliko funkcija, a glavne su:

• Brendiranje
• Laka identifikacija od strane korisnika
• Daje sajtu profesionalni izgled

Pored elemenata brendiranja i upotrebljivosti, web stranica koja ima favicon odaje utisak profesionalizma. Kada sajt nema favicon, umesto podrazumevane slike na pretraživaču se prikazuje slika praznog dokumenta, kao na fotografiji ispod.
FAVICON2Bez obzira da li sajt ima visok page rank, ukoliko nema postavljen favicon, on ostavlja utisak nestručnog poslovanja gde se ne ulaže napor u poboljšanje izgleda sajta i pomaganje korisnicima da lakše identifikuju sajt na karticama pretraživača. Osim toga, ako internet korisnici označe više web lokacija, tekst ostaje sakriven. Ponovni ulazak na stranu da bi se videlo o kom sajtu je reč, postaje zamoran i dosadan. Ovo je primer kako mala i laka stvar za postavljanje, poput favicone, može dosta doprineti brendiranju i upotrebljivosti celog sajta.

Šta se najčešće stavlja za favicon?

Za favicon se uzimaju neke od tipičnih slika:
• logo ili deo logotipa (CoArt)
• prvo slovo brenda (Wikipedia)
• slika koja grafički predstavlja tematiku sajta (Google Analytics)
• kombinacija prvog slova i tematike (Amazon)

Kada razmišljate o dizajnu favicona imajte na umu da bi to trebalo da bude nešto jednostavno i što se lako povezuje sa vašim brendom i bojama vašeg sajta. 

Postavite favicon na vaš sajt lako i brzo uz ovo uputstvo

logo2favicongenerator-articles

1. Pripremite savršenu kvadratnu sliku vašeg logotipa ili prvo slovo vašeg sajta (ili bilo koju drugu prilagođenu sliku dizajniranu za ovu svrhu)

2. Koristite neki od besplatnih online favicone generatora kao što su favicon.cc ili favicon-generator.org

3. Generišite sliku od 16X16 piksela (za sve vrste pretraživača)

4. Preuzmite favicon datoteku, a fajl će biti u formatu .ico, npr. favicon.ico. favicon slike mogu bit ii u png, jpg, gif format, ali je ico standard bolje i sigurnije rešenje.

5. Sledeće vam je potrebno pristup root direktorijumu, što ćete postići ako u pretraživač upišete

New Picture

i potom pritisnete enter. Pregledač će zatražiti vaše korisničko ime i lozinku.

6. Zatim upload-ujte svoju favicon.ico u folder

7. Nakon toga potrebno je da upišete njegovo ime u <head> delu svog sajta (X)HTML . da biste to uradili dodajte odgovarajući kod otvaranjem FTP i pronalaženjem i preuzimanjem 'index.html' datoteke sa svog servera.

8. Ubacite sledeći kod u <head> delu vašeg index.html fajla:

<link rel=“shortcut icon” type=“image/x-icon” href=http://yoursite.com/favicon.ico>

9. Upload-ujte fajl nazad na svoj server
Nakon ovih koraka testirajte da li se favicon pojavljuje na browser.
Nije bilo teško, zar ne, a korist je višestruka. Brža prepoznatljivost, upotrebljivost i brendiranje i na kraju, više saobraćaja i bolji rezultati u SEO optimizaciji.