FaceBook063/8-603-564, 064/326-34-76
office@copywritingtim.com

Kako dobro iskoristiti FB u poslovne svrhe

Često ćete čuti rečenicu: danas su svi na Facebook-u. I to je zaista tako. Tamo su vaši potencijalni klijenti, tamo treba da budete i vi i vaš biznis.facebook-bussines

Facebook je u Srbiji ubedljivo najzastupljenija društvena mreža. Naime, kod nas postoji oko 3,3 miliona aktivnih korisnika. Možda će vam značiti i podatak da su od toga 53% muškarci, a 47% žene.

Najjednostavnije i najjeftinije prisustvo na Fb – uku firme ostvaruju kroz kreiranje i vođenje Facebook stranice (Fan page). Na Facebooku se ruši barijera, odnos sa klijentima postaje bliži i prisniji. Iz prve ruke dobijaju se korisne povratne informacije i reakcije kojima se može odrediti dalji tok marketinških aktivnosti i unaprediti poslovanje uopšte.

Ipak, da bi Fan strana dovela do pravih rezultata, neophodno je stalno raditi na njenom unapređenju, povećanju broja članova i građenju pravog odnosa sa njima. Vođenje Fb stranice nikako ne treba shvatati olako, jer se često dešava da se reklama pretvori u pravu antireklamu firme, brenda ili proizvoda. Stvari vrlo lako mogu poći po zlu, a onda je popravljanje narušenog ugleda mnogo komplikovanija i skuplja varijanta nego da se u startu stvar prepustila obučenim ljudima.

Evo par saveta koji će pomoći u pravilnom razvoju Fan strane:facebook-bussines-page

• Pre nego što kreirate Facebook stranu, dobro razmislite o njenom nazivu – naknadne izmene imena stranice nisu moguće.
• Bavite se zanimljivim temama, postavljajte originalan sadržaj vezan za vašu delatnost, ali i malo šire od toga. Na Facebook-u je stvar u lajkovima i šerovanju. Interesantan, koristan i zabavan sadržaj će vam to obezbediti.
• Nudite rešenje za česte i opštepoznate probleme. Rešenje problema siguran je put do novih klijenata i njihovog poverenja.
• Ne plaćajte lajkove ponuđačima sa Bliskog istoka. Pregršt je ponuda tog tipa, ali ih treba zaobilaziti u širokom luku. To nije u skladu sa pravilima Facebooka, niti će se vaša Fan stranica dobro rangirati na odgovarajućem demografskom području za vaš biznis. Ništa vam ne znači dobra pozicija u Kini, ako poslujete u Evropi ili Srbiji.
• Usklađujte sadržaj sa povratnim informacijama koje dobijate kroz komentare, lajkove, deljenja članova stranice. Tako ćete doći do saznanja šta im je više, šta manje zanimljivo. Takva saznanja su pravo blago za vaš biznis, pa je potrebno stalno pratiti statistiku i reakcije korisnika.
• Podstičite dijalog što je češće moguće.
• Komentari, lajkovi i reakcije na fan stranicama vaše konkurencije daju vam mogućnost da predvidite njihove korake u marketingu i poslovanju u budućnosti.
• Multimedijalni sadržaji su veoma zanimljivi i trebalo bi ih sve češće koristiti na fan stranicama.
• Nikako ne objavljujte privatne informacije na Fan stranici kompanije (što je čest slučaj kod nas). Kontraproduktivnost je onda zagarantovana, jer nikada ne znate koju vrstu muzike, filmova vole vaši potencijalni klijenti, a negativni komentari i reakcije vam svakako nisu potrebni. Takve objave sačuvajte za vaš privatni profil.

Umesto zaključka, još koji savet

fb-bussines-like

Besomučno jurenje lajkova po svaku cenuviše nema nikakovog smisla. Za vaš posao je bolje da imate 1000 pravih fanova, zainteresovanih za proizvod 

ili uslugu koji nudite, nego 10.000 onih koje to ne zanima.

Menjajte i prilagođavajte vaš nastup na Facebook-u. Algoritmi će postajati sve „oštriji“ u selektovanju kvalitetnog sadržaja. Vi se trudite da svojim potencijalnim potrošačima pružite korisne i relevantne informacije, čime ćete zadobiti njihovo poverenje. A da ste od koristi, Facebook će i sam primetiti.