FaceBook063/8-603-564, 064/326-34-76
office@copywritingtim.com

Da li imate moderan sajt? Pogledajte top dizajn trendove 2015

Aktuelnosti u web dizajnu smenjuju se iz dana u dan. Koje trendove bi trebalo da sledite kako biste na kraju dobili funkcionalan i moderan web sajt? Evo 10 vodećih:web-design

1. Popularni su „dugački“ sajtovi koji skroluju
Tome je doprinela masovna upotreba mobilnih uređaja na kojima je svakako lakše skrolovati sadržaj nego ga pratiti preko linkova. Kako   bi skroling bio zanimljiviji bilo bi dobro upotpuniti stranice zabavnim aplikacijama.

2. Storytelling (priča) i interakcija
Dobar sadržaj je ključan za uspeh sajta na pretraživaču, a ako imate tekst koji priča priču i slike koje je podržavaju, onda ste uboli džek-pot. Web dizajn teži interakciji i animaciji koji čine sadržaj unikatnim  i privlačnim i daju mu wow efekat.

3. Odsustvo velikih pozadinskih slika
Ogromne pozadinske slike sa tekstom na vrhu bile su popularne godinama unazad i prvo sa čime se posetilac sretne na vašem sajtu. Danas međutim, većina web dizajnera odustaje od ovog manira, ostavljajući samo naslovni tekst, a sve kako bi se poboljšala brzina učitavanja stranice.

4. Brisanje svih elemenata dizajna koji nisu ključni – jednostavnost na 1. mestu
Potpuni trend su jednostavni sajtovi čistog i jednostavnog dizajna, oslobođeni suvišnih detalja (velikog broja slika, pozadinske boje, neobičan raspored sadržaja...).

5. Centrirano postavljanje sadržaja
Umesto sajtova čiji se sadržaj prostire na sve strane, vraća se moda sofisticiranih dizajnerskih rešenja, sa centriranim sadržajem koji pomaže da ostanete fokusirani na bitne stvari.

6. Profesionalne visokokvalitetne obične fotografije
Korišćenje stvarnih fotografija umesto imaginarnih (lažnih) galerija obezbeđuje da niko nema iste slike i osigurava originalnost sadržaja.

7. Flyout i slideout app umesto klasičnog menija
Ovakav pristup doprinosi da web stranice izgledaju besprekorno bez obzira na uređaj sa kog se posećuju (desk računar, tablet, mobilni telefon –kvalitet je isti).

8. Skriveni glavni meniji
Meniji se pojavljuju onda kada je posetilac spreman da krene u obilazak sajta i klikne na odgovarajuću ikonu. Ovo najpre doprinosi da dizajn ostane funkcionalan i jednostavan.

9. Krupna (ogromna) tipografija
Tipografija je važan deo dizajna web stranica i tako će ostati i u narednom periodu. Ono što je aktuelno su krupni fontovi, koji poboljšavaju vizuelnu hijerarhiju stranice i skreću pažnju na najbitnije.

10. Performanse i brzina

Većina manira u dizajnu nastala je iz potrebe da se poveća brzina učitavanja stranice i smanji potreban protok, tako što se veličina sajta smanjivala. Kako se pretraga sve češće obavlja sa mobilnih uređaja, ovi parametri i dalje će diktirati pristup izradi web sajtova u budućnosti.web-sajt