FaceBook063/8-603-564, 064/326-34-76
office@copywritingtim.com

Pet sigurnih načina da kopirajtingom uništite web sajt

bad-copy-kills-website

Bez obzira koliko je web sajt neke kompanije odlično dizajniran, koliko su slike i animacija upečatljivi i dobro odabrani, posetilac se odlučuje na akciju isključivo podstaknut onim što je pročitao. I to je tako. Savršen dizajn zahteva još savršeniji tekstualni sadržaj.
Naravno stvari uvek mogu poći naopako i sajt lako od reklame postaje sopstvena antireklama. Evo nekoliko garantovanih načina kojima ćete sigurno „ubiti“ sajt nekog preduzeća:

Sadržaj ne odgovora na pitanje Šta ja imam od toga?
To je ključno pitanje na koje svaki prodajni tekst mora dati eksplicitan odgovor. Kupci čitaju o sebi,svojim problemima, osećanjima ili ne čitaju uopšte. Posle svake napisane rečenice, dobar kopirajter će se staviti u poziciju klijenta i postaviti ovo pitanje. Ukoliko ta rečenica ne pruža jasan odgovor, budite sigurni da je suvišna. Tekst treba da kaže malo o osobinama proizvoda, malo više o prednostima u odnosu na ostale slične proizvode, a najviše o dobitima i ličnim iskustvima pri njegovoj upotrebi.


• Nefunkcionalni naslovi
Glavni cilj naslova je da privuku pažnju. Posetioci odlučuju da li će ostati na vašem sajtu u roku od nekoliko sekundi. Ako im u tom vremenskom periodu ne kažete zašto je ova stranica važna za njih, oni će otići. Sav ostali tekst onda gubi smisao. Smatra se najbitnijim elementom ponude. Naslov se uvek obraća čitaocu – ističe problem, nudi rešenje i golica maštu.
Treba imati u vidu i to da nam je potreban naslov koji će prodavati, a ne u kome će se uživati. Dobar naslov sadrži elemente hitnosti, detaljnosti, jedinstvenosti.

I-need-a-good-copywriter


• Zanemarivanje značaja title i description tagova

Neki od najvažnijih tekstualnih sadržaja ne nalaze se na stranicama web sajtova, a ipak imaju ogroman uticaj na korisnike. Oni su bitni prevashodno za Googlove robote. Ipak dva taga u direktnoj su komunikaciji sa posetiocima i pišu ih kopirajteri. To su title i description tag.
Title tag je naslov stranice i opisuje o čemu je reč na njoj. Trebalo bi da ima oko 65 karaktera. On se pojavljuje kao rezultat pretrage i veoma je važan pri optimizaciji. Treba da sadrži najbitnije (ključne reči), po kojima želimo da nas klijenti pronađu. Isto tako treba da je sažet, da podstiče razvoj brenda i privlači pažnju. Svaka strana sajta mora imati sopstveni title tag.
S druge strane description tag je duži opis stranice. Možemo ga posmatrati kao svojevrsnu reklamu koja privlači posetioce na web stranu. Trebalo bi da ima oko 148- 150 kraktera. Tekst description taga treba da se razlikuje od onog iz title taga kao i od tekstova sa prvih pasusa na strani. To je tekst koji podstiče, mami. I u njega treba stavljati ključne reči s tim što one nemaju nikakav uticaj na rezultate pretrage.


• Previše teksta
Kratak, funkcionalan tekst koji prodaje ne skrećući pažnju na sebe, idealan je prodajni tekst. Ne treba uvek reći sve, nešto se mora i nagovestiti čime će se pobuditi zainteresovanost. Određeni deo treba prepustiti mašti. Čitanje idealnog teksta treba da podseća na zanimljivu avanturu čiji je kraj poznat, ali ne i način na koji će se priča odvijati.

• Slab ili nikakav poziv na akciju
Napisali ste izvanredan, ubedljiv tekst za web sajt. Ipak on je i dalje potpuno bezvredan ukoliko nema jasan i istaknut poziv na akciju. Pogrešno je pretpostaviti da će čitaoci biti toliko inspirisani sadržajem da će se odmah latiti telefona, popuniti formular ili vas lično posetiti.

U svetu web marketinga klijenti žele da ih vi vodite, da im sve servirate. Ukoliko oni moraju da zastanu i razmisle o sledećem koraku, vido-you-need-a-copywritier ste ih izgubili. Svaka stranica mora imati jasno istaknut i ubedljiv poziv šta konkretno želite da posetioci urade: ako treba da popune formular - dajte im link koji ih vodi direktno do njega; ili da pozovu telefonom - neka im broj bude stalno vidljiv i dostupan; da posete stranicu – odvedite ih pravo do nje... Osim toga pozivi na akciju moraju biti pojačani izjavama, ličnim iskustvima, konkretnim dobitima, hitnošću, garancijama (npr. Naručite odmah i uštedite 20%!; Sada ili nikada; Vredi imati; ).
Veoma je važno od klijenata zahtevati jednu eventualno dve akcije. Ukoliko im se ponudi da biraju između nekoliko, najverovatnije neće izabrati nijednu.

Ukoliko imate web sajt, zapitajte se da li ispunjava svoju osnovnu namenu – da li prodaje, da li vam donosi nove klijente i zaradu. Ako je odgovor negativan, proverite da li je problem u nekoj od nabrojanih stavki.
Pisanje marketinških tekstova veština je kao i svaka druga. Poštovanje određenih strukturnih zakonitosti, pomalo razumevanja psihologije kupaca i novih trendova u marketingu i na pola puta ste. Ostatak čini čitanje najrazličitijih sadržaja, pisanje, pisanje i na kraju još pisanja.